Forumlar > Genel > Diğer Dağıtımlar (Debian'a geçmeyi düşünüyorum.Birkaç(10-15 tanecik)sorum var.)
umur kullanıcısının resmi

Debian'a geçmeyi düşünüyorum.Birkaç(10-15 tanecik)sorum var.

merhabalar...

birkaç gündür debian'a geçiş yapmayı düşünüyordum ama hâlâ emin değilim.

kafamı kurcalayan bazı sorular var. öncelikle şunu söyleyeyim ki, debian'ı önceden 2 kere kurdum (neden 2 acaba :S ) ve kullandım, ancak bu sadece deneme amaçlıydı desem daha doğru olur, zira karşılaştığım sorunları kurcalamadım Smile

pardus'tan sonra debian'da soğuk duş etkisi olur mu? Smile daha ağır bir şeyler denemek istiyorum. debian, yeterince ağır mı acaba? Smile

masaüstü yöneticisi konusunda da kararsızım. gnome'a son zamanlarda kanım ısındı. mevcut gnome'u kullanmayı düşünüyorum. kde'den sonra gnome nasıl olur? tatminkar ve zevkli Smile olur mu? bu konuda bir sorum daha var: kde 4.1'i debian'a kursam, yeterince kararlı olur mu? (en azından pardus'tan daha fazla)

ayrıca hız için xfce de kullanmayı düşünüyorum. kde-gnome-xfce üçlüsünü bir arada kullansam ya da en azından bir kenarda dursa, sanırım sorun olmaz Smile değil mi?

debian'da hız ve kararlılık ne alemde? demeden de edemeyeğim. gerçi cevap malum ama neyse... Smile mesela firofox (iceweasel) pardus'taki gibi devamlı göçüyor mu? Smile

mesela sürücü desteği ne alemde? linux sürücüsü olmayan ve pardus'ta çalışmayan webcam'imin çalışmasını beklemek aptalca olur değil mi? Laughing out loud

deb paketleme sistemi, başarılı mı? binlerce paket elimin altında, fakat sayıdan ziyade işlevsellik de önemli.

debian, kişiselleştirmeye önem veriyor mu? çok fazla kurcalayabilecek miyim? (grafik arayüzden Smile )

önceden olduğu gibi netinst'ten yüklemeyi düşünüyorum. tam hatırlamıyorum. bundan yükleyince stable mı testing mi yükleniyor? yoksa ikisi de değil mi? debian wiki'de testing yükleyip soru soran acemilerin bir güzel fırçalandığı yönünde bir çeviri vardı Smile fırçalanmam değil mi? :? stable yerine testing daha cazip geliyor, paketleri bakımından özellikle.

türkçe destek ne durumda? debian forumu sanırım çok işlek değil, ama wiki'miz var taş gibi, değil mi? ayrıca bu forumun ilgili kısmında da soru sorunca azarlanmam değil mi? Tongue

amma çok soru olmuş Smile çok karışık ama parça parça da olsa cevap verirseniz sevinirim. özellikle debian kullananlar ya da pardus'tan debian'a geçenlerden debian hakkında yorum almayı ayrıca dilerim. Smile

saygılar...

ramses kullanıcısının resmi

ramses

Re: Debian'a geçmeyi düşünüyorum.Birkaç(10-15 tanecik)sorum var.

"ayrıca hız için xfce de kullanmayı düşünüyorum. kde-gnome-xfce üçlüsünü bir arada kullansam ya da en azından bir kenarda dursa, sanırım sorun olmaz Smile değil mi?"

Hiç sorun olmaz be de bir ara bende Kde-Gnome-Xfce,Engliment, Lxde , Openbox,wnm,ede vb. kulandım ve hatırlamadığım bir 4-5 tane daha var. 14 tane oturum vardı Smile

Debian sürücü sorunu olacağını sanmıyorum . sürücü desteği geniş. istediğin paketii kolaylıkla bulabilirsin.
Biraz zor bir sistem kullanmak istiyorsan gento kulan derim. Ama bu sefer vur dedim öldürdün diyeceksin Smile
Debian'nın sürümlerine göre değişiyor. Hiç Debian kulan masamda Debian seni çok zorlayacağını sanmıyorum.

ramses wrote:
Biraz zor bir sistem kullanmak istiyorsan gento kulan derim. Ama bu sefer vur dedim öldürdün diyeceksin Smile

aynen Smile gentoo'yu kurabilsem, gerisi kolay. gerçi 2. zorluğu da konsola abartılı mahkumiyeti.

"debian zorlamaz." diyorsunuz. aslında ben de böyle düşünüyordum. en azından 2 haftalık bir uğraş ve fantezi olur. Smile sonra zaten 1 sene boyunca ne forumda, ne bilgisayarımın başında görünmeyeceğim. Smile

not: diğer sorulara cevap ve yeni yorumlar bekliyorum. Smile

kelebek kullanıcısının resmi

kelebek

çok fazla zorlayacağını sanmıyorum,
ilk geçişte grafiksel olarak çok tatmin olacağını sanmıyorum, ama biraz uğraşınca hertürlü şekile sokarsın. 6-7 ay kadar debian kullandım ama bu yönde tatmin olamadığım için ubuntuya geçmiştim, ama artık köprünün altından çok sular geçti şimdi olsam kalırdım:)

deb paketinin başarısı hakkındaki sorunu duymamış olayım:)

kde 4.1 den kararlılık hakkında çok şey beklememek lazım, sonuçta onlar kodu gökten zembile indirmiyor:D

istediğin kadar kurcalayabilirsin:)

ben her yüklediğimde stable olmuştu, bu nedenle internet bağlantımı kopartıp öyle kurulum yapmayı sonra güncellemeyi tercih ediyorum.

türkçeleştirilmesi dersen, şuana kadar gördüğüm en türkçe dağıtım debian. destek almayı pek sevmediğim için destek durumunda pek birşey söyleyemiyeceğim.

bilgilendirme için teşekkürler kelebek. Smile

Quote:
ben her yüklediğimde stable olmuştu, bu nedenle internet bağlantımı kopartıp öyle kurulum yapmayı sonra güncellemeyi tercih ediyorum.

bunu anlayamadım yalnızca. sanırım cd'den kurulumdan bahsediyorsunuz. ben netinst imajıyla yükleyeceğimden interneti kesme lüksüm yok herhalde. Smile

bir kez daha teşekkürler...

yorumları ve cevapları beklemeye devam ediyorum. belki diğer insanları da debian'a yönlendirir bu başlık. pardus'u komple kaldırıp debian yükleyeceğimden belki biraz fazla özen gösteriyorum. ama yine de boş geçmeyin. Smile

istihza kullanıcısının resmi

istihza

Elbette Pardus'tan sonra biraz yabancılayabilirsin. Ama seveceğine eminim. Sorduğun soruların hepsi kurduktan sonra görerek, yaşayarak çözebileceğin şeyler... Bence elini korkak alıştırma... Smile Ne kaybedersin ki? Sen sadece önemli verilerini yedekle...

aslında tereddüt etmemin esas sebebi, bu maceranın en fazla 2 hafta süreceği ve 2 haftada yeterince eğlenip eğlenemeyeceğim. Smile öte yandan haddinden fazla sevip de 2 hafta sonra bırakamama durumu da var tabii. Smile yoksa zaten yeni kurduğum pardus('08)'u silmekten çekinmem. Tongue

teşekkürler malzeme mühendisi. her zaman olduğu gibi gene cevaplanacak soru bırakmamışsın. Smile

şu an itibariyle kararımı verdim, yarın dershanedeki öss denemesi ve spordan sonra 3. işim debian kurmak olacak. Smile

alışmayı deneyeceğim ve kurcalayacağım tabii ki. Smile netinst ile yükleyeceğimden modifiye etmek ve paketleri seçmek zevkli olacak sanırım. Smile

gentoo konusunda ancak bir dahaki sene başını ağrıtabilirim, ama debian konusunda çekinmeden başını ağrıtırım, söz. Smile

merhaba.

sonunda debian'a geçtim. Smile

ancak ilk ayarlamalarla ilgili birkaç küçük sorum var:

bir dizinin içindeyken nasıl root hakkı alabilirim? (konsoldan bahsetmiyorum, nautilus'ta dosyayı görüntülerken nasıl yapacağım?) pardus'ta f4 ve ya üst menüden terminali açabiliyorduk ama bunda bulamadım. ayrıca konsolda bir dizine root hakkı alarak doğrudan girmeyi de öğrensem fena olmaz. (tabii root hakkı aldıktan sonra bunu biryere komutla açacağımı bilmediğim sürece pek yararlı olmaz, ama neyse Smile ) web kamerasını tanıtmaya çalışıyorum ve bunlar gerekli.

ayrıca ekran kartı driver'ını yükledim. compiz'i yükledim. ama çalıştıramadım. compiz icon nerede allah aşkına? aradım, bulamadım. mm'inin blogundaki (dolayısıyla debian.org.tr'deki) bilgilerden faydalandım. xorg'da düzenleme yapmadım. lapis wiki'de testing sürümü için yapılması gerektiğinden bahsetmiş ama stable kullandığımdan ve biğer kaynakta değinmediğimden xorg'u düzenlemedim.

bu çaylakça soruların devamı gelecek... (mesela windows'a erişim hakkında olabilir Smile )cevaplarsanız sevinirim.

teşekkürler, malzeme mühendisi. Smile

hardcore linux dünyasında herkese merhaba! Smile

webcam sürücüsü yok, boşuna uğraşmayayım o zaman. 2. alıntıda demek istediğim, doğrudan doğruya terminalden bir dosyanın (root haklarıyla) içine nasıl girilebileceği, ilgili programı kullanmadan tar2.gz'lerin komutla nasıl açıldığıydı. yani sadece terminalden usr/... dizinine (root olarak) girip bir tar2.gz'yi nasıl açabileceğim. gene karışık oldu ama neyse. Smile komut soruyorum yani. Smile

sgfxi -c yükledim. bu arada stable kullanıyorum (etch). ekran kartı sürücüsünde sorun yok. compizin ayar yöneticisi, emerald yöneticisi vs. de açılıyor. sadece compizi başlatamadım. :?

olmazsa lapis'e yöneleceğim.

cevap için teşekkürler malzeme mühendisi. Smile

teşekkürler, işte "cd" komutuydu, evet. önceden kullandığım halde unuttum. umarım artık unutmam. öyleyse compiz'i çözdükten sonra şu windows meselesini bir halledeyim, sonra da herşeyi düzene sokarım...