Forumlar > Pardus-Linux.org > Güncel (Pardus 2012 anka da neler olmasını istersiniz ?)
enki kullanıcısının resmi

enki

Pardus 2012 anka da neler olmasını istersiniz ?

Bizim planımızda 32-64 bit kurulumu olabilen canlı da çalışabilen ve var olan tüm arayüzlerle kurulabilen bir dvd iso vardı.

Yanında bugüne kadar, Kde nin en iyi dağıtımı denmesine neden olduğu için bir kde arayüzlü kurulum ve canlı çalıştırılabilen bir cd iso su olsun du.

Peki sizin Pardus'nuzun nasıl olmasını istersiniz ?

Not: İsteklerinizi bildirirken lütfen moral bozucu laflar etmeyiniz. Şu an bu projede çalışan herkes sivil ve kendi yaşamlarından özveride bulunarak bunları yapıyorlar. Dövebileceğiniz maaşlı eleman yok yani.

PHoeniX kullanıcısının resmi

PHoeniX

Re: Pardus 2012 anka da neler olmasını istersiniz ?

Eğer mümkünse varsayılan olarak KDE ile kurulu gelen, kurulum aşamasında temel kurulum ve diğer masaüstü seçeneklerinin (ilk planda Xfce, Lxde, GNOME) olduğu, seçime göre kurulum yapan, ana deposunda bu masaüstü arayüzlerini bulunan bir iso Wink tercihimdir.

KÜLTİGİN155 kullanıcısının resmi

KÜLTİGİN155

1 - Mümkünse hız konusuna ağırlık verilsin. Hız derken yeni konfigurasyon pc lere göre değil eski konfigurasyonlara göre geliştirilsin. Yeni konfigurasyonlarda zaten böle bir sorun yok gibi neredeyse. 32 bit için hızlandırma sistemlerine geçilmeli ve güncelleştirilmeli. Eğer diğer yazılımlarla rekabet etme gibi bir şans düşünüyorsak ki ben o kanıdayım.Ayrıca yeni konfigurasyonların zaten 32 Bit'e ihtiyacı yok. Hızlı kurulum, hızlı açılış, percereler arasındaki seyrüsefer hızı,bir dokunmatik gibi hemen tepki vermeli diye düşünüyorum. Medya ortamlarının izlenmesi vs. vs. gibi. Yeni bir Pc gereksinimi istemeden. Gerekirse çekirdek gibi masaüstü arayüzlerinde de temizlik yapılarak . gereksiz kodların temizlenmesi,
2 - Pardus ismi yerine Çatllama isimle devam edilmeli , Pardus Anka yerine Sadece ANKA gibi . Pardus deyince otomatikman vatandaş Debianlı pardus sitelerine ve sunucularına bağlanacak çünkü.PHoeniX'in söylediklerine aynen katılıyorum ayrıca Bir an önce Anka'ya özel masaüstü için fikirler alınmalı ve bu alanda çalışmalara başlayarak kendine özgü bir sisteme dönüştürülmeli . Farkı her alana kaydırmaya başlanılmalı.Diğer Masaüstlerinden sıyrılıp ayrı bir masaüstü için farkedilmenin yollarından biri olduğunu düşünüyorum.
3 - PİSİ nin genel yapısı itibari ile Debian ve Diğer paketlerinde PİSİ paketleri ile birlikte çalıştırılması için çalışmalar yapılmalı.

canalpay kullanıcısının resmi

canalpay

Cd ve dvd seçenekleri olacak olması çok iyi. Ancak dvd kullanamayan kişilerin bilgisayarlarının donanımsal özelliklerinin çok iyi olacağını sanmıyorum. Onun için cd kurulumda kde yerine daha hafif bir masaüstü ortamı öntanımlı olmalı.

Şuanda toplulukta kod yazabilecek ya da paket bakımı yapabilecek insanlar az ve gönüllü esasında olacağı için ve bu yüzden  gereksiz efor sarfetmemek için sadece bir veya iki tane masaüstü ortamına odaklanılabilir.

Proje için tasarım ekibi oluşturulmalı. Güzel temalar ve pardusa özgü temalar ile süslenmeli. Sanırım burada kod yardımı yapabilecek insan sayısı az ancak bu yardımı yapabilecek insan sayıcı oldukça fazla. Ancak bu iş koordineli bir biçimde yapılmalı. Yoksa bir anlam ifade etmez. Pardusun kendine ait bir tema sitesi dahi olabilir.

Pardus deyince aklımıza güncellik değil kararlılık geliyordu. Bu durumun devam etmesini isterim. Programlar sık sık değil hatasız çalıştığı kesin olduğu sürece güncellenmeli.

Ayrıca projeyi github'a taşırsanız süreci daha kolay izleyebiliriz ve ayrıca gerektiğinde pull requestler ile gerek kod olsun anlamında gerek pisi paketi anlamında olsun kolayca yardım edebiliriz. Bu yüzden projenin github gibi bir yere taşınması çok önemli.(Örn d programlama dilinin gerçekleştirme projeleri(kütüphane derleyici... filan demek istiyorum.)github'a taşındıktan sonra pull requestler sayesinde çok büyük bir ivme kazandı. Bunu Andrei Alexandrescu'da kabul ediyor.)Her ne kadar bu proje için o kadar destek gelmese bile en azından pisi desteği için bence çok önemli olacaktır.

Yazarken dahi Pardus diyorum ancak yeni bir isim bulunmalı. Anka anlamlı ancak sıradan bir isim olacaktır. Onun yerine pardus gibi aynı familyadan bir isim olabilir. Örn :http://tr.wikipedia.org/wiki/Hazar_kaplan%C4%B1 . Bu ad daha anlamlı olacaktır.

Bunların çoğunu belkide hepsini biliyorsunuz hatta aklınızda ve yapmaya çalışıyorsunuzdur ancak bende toplu olarak söyleyerek burada önerilerimi derlemek istedim. Ve artık çok çok hatalıda çalışsa, kurulumda dahi pek çok hata olsa ve çok basitte olsa önümüze bir şeyler koymanız gerekiyor. Çünkü insanların gerçekten bunun buhar yazılım olmadığını göstermeniz ve bilmeleri gerekiyor. İyi çalışmalar!

dirse kullanıcısının resmi

dirse

Pardusta neler olmasını istermişiz?!?!?!
@ > Sayın "enki": artık böyle çocuk oyalamaca sorular sizin için haddinden fazla geç değil mi?
gelen istekleri toparlayınca sanki gerçekleştirebilecek misiniz? yoksa yine tübitaka mı "danışacaksınız"?!
yoksa tam tersine bu soru için fazla erken değil mi? hani şu tübitakta "bizi" (bu "biz" her ne demekse? bireysel sürümü mü kastetmektesiniz?) bekleyen 25 milyon dolar gerçekten de gelecek mi?
"gönüllü" sıfatıyla bugüne kadar ne başardınız ki "maaşlı" olsanız birşey değişsin?!

enki kullanıcısının resmi

enki

Dirse bilmediğin konularda yazmasan ?

Şu an yalı yenileniyor. Yalı yani işletim sistemini kuran program.

Bu nedenle de yetenekleri artıyor. İnsanların isteklerine bakıp yapılabilcek varsa ekleniyor.

ssserkkk kullanıcısının resmi

ssserkkk

YALI'nin yenilenmesi güzel bir haber. Gelişmiş seçeneklerin sunulması dışında tecrübesiz birisinin bile çok rahatlıkla kurulum yapabileceği basitlikte seçenekler içeren, görselliği arttırılan (Pardus 2009'da bence görsellik daha iyiydi), mümkünse tek aşamalı kurulumu olan bir yapıda olması güzel olacaktır.

Bir de eğer XP çalışan makinelerde de (ram:128 MB - 512 MB, ekran kartı onboard vs...) Pardus ANKA alternatif olacak duruma gelebilirse çok iyi olur.

2011.2'de SAMBA servisinde problem vardı. Umarım çözülür.

xrhymer kullanıcısının resmi

xrhymer

Sayın enki,

Pardus Anka 2012 isminden vazgeçilmeli. Dahası Biz Pardus'u çatallıyoruz yeni dağıtımımızın adı Anka GNU/Linux'dur(veya adı ne olacaksa) diye uluslararası forumlarda bildiri geçilmelidir. (Yardım istenmeli!) Böyle bir başlangıçla yurt içinde ve yurt dışında Pardus ile alâklı kişilerin veya zamanında Pardus'a küsmüş kişilerin dikkatini doğrudan çekebilirsiniz. Sonrasında izlenilecek adımlar için: (bkz. Mageia)

Şu anda görünen Pardus Anka çok içine kapanık. Ulusal düzeyden çıkıp uluslararası konuma gelmeli bu proje. Şu anki yapılanlar ile önümüzü görmek zor. Almanya, Hollanda gibi etkin forumlar ile beraber ortak çok dilli tek site, forum, wiki yapılıp çalışmaları buradan takip etmek daha kolay olacaktır diye düşünüyorum.

[DÜŞÜNCELER]PKD'yi vakıfa dönüştürüp yeni dağıtımın ev sahipliğini yapar. PLO da dağıtımın ana sitesi olur. (Mozilla ve Debian nasıl kendilerini nasıl ayakta tutuyorlar (ekonomik olarak) araştırılmalı!)[/DÜŞÜNCELER]

berat01 kullanıcısının resmi

berat01

Tubitak yönetiminin, devletin ve politikacıların kanlı dişlerini pardusun boğazından çekmelirini isterim. Böylece gerçekten özgür olabilmek isterim. Gerisi gelir zaten. Şu an bilgisayarımda farklı işletim sistemleri yüklü. Pardus (Hakları topluluğa verilir ya da çatallanır) gerçekten özgür olmadıkça günlük kullandığım birinci işletim sistemi olmayacaktır. Yaklaşık 2 aydır 1. sistemim debian ondan önce de ubuntuydu. Bu şartlar sağlanırsa küsen geliştiricilerde belki geri dönerler kim bilir.

gabriç kullanıcısının resmi

gabriç

En basit haliyle ifade etmek gerekirse; linuxla yeni tanışacak birinin karşılaşmak istemeyeceği sorunlar olmasın. Nedir bunlar? Kurulum kolay, basit, açık ve anlaşılır olmalı; hemen her kullanıcının sıklıkla kullandığı yazılımlar (dosya yöneticisi, office uygulamaları, web tarayıcıları, çoklu ortam araçları gibi...) hazır bulunmalı ve mümkünse çökme ihtimali minimuma indirilmeli; sistem için varsayılan uygulamalar, temalar (özellikle duvarkağıdı) kısaca görseller yeni pardusu simgeleyecek farklı ve göze hoş gelen unsurlardan seçilmeli (ilk izlenim çok önemli); masaüstü yöneticisi olarak KDE'nin yanında hafif bir tane da eklenmeli (gnome olabilir)... şimdilik aklıma gelenler bunlar. ama başta dediğim gibi, özellikle yeni kullanıcıya yakın olmaya çalışılmalıdır. Anka'nın bu özelliği kendisini bir adım öne çıkaracaktır.

Ve ilave olarak geliştiricilerden ve projeye destek verenlerden bir isteğim var: moralinizi bozmayın.

boraalper4 kullanıcısının resmi

boraalper4

1. Okullarda (ve belki devlet dairelerinde de) (hala) 4-5 yıllık bilgisayarlar var ve ne yazıkki KDE, bu bilgisayarlar için uygun değil. Bu yüzden LXDE veya XFCE masaüstüne de, KDE'ye ne kadar önem veriliyorsa o kadar, önem verilmelidir.
  2. Eğer yeni bir şey yapılıyorsa yeni bir site, yeni bir wiki ve yeni bir forum gerekir. Bir plan gerekir. Ancak ben ortada duyurulardan başka bir şey göremiyorum. "Yol Haritası" diye bir şey yayınlandı ancak sadece vaatlerden ibaret. "Pardus (codename: Anka)" demişsiniz. Siz istediğiniz kadar Pardus bizim diyebilirsiniz anak isim ve logo Tübitak'ın elinde.
    Ne yapılmalı:
    1. Bir isim seçilmeli, logo hazırlanmalı, telif hakları alınmalı.
    2. Dağıtımla ilgili forum, wiki ve duyuru sayfası hazırlanmalı (veya pardus-linux.org artık sadece Anka'ya hizmet vermeli). Her duyuru için 10 tane forumda 10 tane konu mu açacağız?
    3. Bir yol haritası hazırlanmalı.
    4. Aylık rapor verilmeli: Ne kadar bağış yapıldı, bu paralar ile ne yapıldı, kaç tane geri bildirim geldi ve yine kaç tanesi düzeltildi son olarak depo'da neler değişti.
    5. Kararlı bir sürüm çıkarılmalı. Bu kolay bir şey değil ancak ciddiye alınmak istiyorsak önemli bir adım olacaktır.