sireno kullanıcısının resmi

sireno

pardus 2008? dejavu

cümleten iyi akşamlar arkadaşlar bende geçen akşam pardus 2008 betayı kurdum ama kurduğuma pek memnun olmadım neden diye soracak olursanız yeni pardus`un herşeyinin yeni olacağını düşünüyordum lütfen cahilliğimi bağışlayın ama ne bileyim içindeki uygulamaların hepsinin değişeceğini düşünüyordum ne bileyim yeni yeni uygulamalar geleceğini esgi uygulamaların yeni gelişmiş versiyonunu kurulacağını zannediyordum örneğin amorokun son son versiyonunu koyarlar diye düşünüyordum veya yeni cıkmış müzik veya herhangibir uygulamalar ama umduğum gibi birşey cıkmadı tersine amsn dahi bulamadım bir tek compizi güncellemişler daire küp yapmışla çalışma şekline birşey demiyorum bunun bir deneme sürümü olduğunu biliyorum birde firefox sun yeni sürümünün eski sürümünden hic farkı yok ben firefox 3 betayı kullandım pardus 2008 betadaki firefox hangi versiyon işin kısası sanki pardus 2007.3 turuncuya boyayıp önümüze atmışlar yanlışsam düzeltin gimpiyi actım ekrana turuncu bir pardus 2008 gimpi yazan bir ekran geldi ben tabi sevindim herşeyin yenisi gelmişdiye bi baktım bizim gimpi eski gimpi tek fark semeri değişmiş geri kalan herşey aynı yahu arkadaşlar bu pardusun neresi yeni sadece eski pardusu boyamışlar yeni diye reklam yapıyorlar bilen arkadaş yeni yenilikler neymiş söylesin wine diye bir emülator program var onun yeni sürümmü eski sürüm ben anlamadım yeni pardus hakkında bilgisiolan varsa beni düzeltsin ama bana göre bu yeni pardus olmamış

RA kullanıcısının resmi

RA

Re: pardus 2008? dejavu

Kardeş sen çok şey istiyorsun ama anladığım kadarıyla ne istediğini de tam bilmiyorsun

Aslında istediklerin hiçte uçuk şeyler değil neden olmasın ki keşke olsaydı ama üzülerek söylim Grafik arayüzde ve programlarda çok devrimsel değişiklikler olmayacağını biz sıradan linux kullanıcıları zaten biliyorduk sana günaydın demekten başka bişi elimden gelmiyor.

Öte yandan grafik arayüz üzerinde, bilgisayarların olmadığı herşeyin kağıt kalem ile yapıldığı devirlerde yapılmış çizgifilmlerden esinlenerek yaratılmış gibi görünen simge seti dışında bir değişiklik yoksa daa...

2.6.24 seri numaralı linux çekirdeğinin kullanılacak olması COMAR 2 gibi değişiklikler aslında kullanıcının göremediği arka planda çalışan yazılımlar ve kodlar üzerinde yapılan değişiklikler biz PARDUS kullanıcıları üzerinde 68 kuşağının devrimci etkisini yaratmaya adaydır.

El hasılı kelam...

Görüntüde bir değişiklik olmadığına bakıp aldanmayın pardusun temeli üzerinde çok önemli değişiklikler yapıldı daha kararlı daha stabil daha iyi iş gören bir işletim sistemi olma yolunda önemli bir adım 2008 sürümü ile birlikte atılmış olacaktır

seller kullanıcısının resmi

seller

Pardus geliştiricilerinin işi Firefox'u yada Gimp geliştirmek değil ki. Bu tür uygulamaların son sürümleri neyse, Pardus 2008 ile onlar geliyor zaten.

Bunların yerine Pardus projeleri'ne bakın. Pisi eskiye nazaran daha hızlı çalışıyor mu ? indirme işlemine hız limiti konulabiliyor mu ? Yazıcınız varsa bakın bi Pardus'un otomatik yazıcı tanıtma uygulaması işe yarıyor mu? Yada ekran kartınızın yapılandırılmasıyle ilgili bazı yenilikler var mı ?.....

MaviAteş kullanıcısının resmi

MaviAteş

Sonuçta Pardus en baştan yazılan ve tamamı TÜBİTAK / UEKAE tarafından yazılan bir işletim sistemi değil. UEKAE 'nin geliştirdiği projeler belli bakınız : http://www.pardus.org.tr/projeler/index.html

Buradaki projeler PARDUS 'a has olan yazılımlar ve bunların tamamı Pardus 2008 ile birlikte yenilendi. Önceden olmayan Göç aracı eklendi vs.

Hatta "Pardus kullanıcı yöneticisi" ve "Pardus Ağ yöneticisi" o kadar iyi projeler ki Kubuntu dağıtımı da bu yazılımları bir sonraki dağıtımına ekleyecek.

Bahsettiğiniz diğer değişiklikler yeni işletim sistemi ile birlikte gelmesini beklemediğimiz şeyler. Yani Pardus geliştirici ekibi neden başkasının projesi olan GIMP 'i geliştirip PARDUS 'un içine koysun. Zaten böyle bir şeyi yapamaz. O yazılımın geliştirilmesi ve dağıtılması için haklarını koruyan lisans anlaşmaları var. (GNU/GPL gibi)

Linux dünyasında çıkacak "yeni işletim sistemlerini" windows dünyasında çıkan yeni işletim sistemleri gibi düşünmemek gerekli. Gerçi düşünsek de çok farklı şeyler olmaz. Sonuçta Vista 'da XP 'nin boyanmış hali. Media Player 11 'i , İE 7 'yi XP 'de de kullanıyorduk.

birde şöyle düşünebilirsiniz. Yeni çıkan her güncellemenin anında yüklenmesi özelliği ile Linux işletim sistemleri sürekli en son sürüm, en son dağıtımdır. Yeni çıkan dağıtımları belki toplu güncelleştirme gibi düşünebilirsiniz.

sireno

verdiğiniz bilgiler için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum beni bilmediğim konularda aydınlattınız yalnız merak ediyorum linux için yeni uygulamalar çıkıyor bunları pardus`a konula mıyormu örneğin bu adreste linux için yeni bir uygulama çıktığını söylüyor: http://www.teknoloji-haber.net/helix-player-ve-realplayer-artik-linux-uzerinde.html vede wine`den daha iyi bir emülatör program yokmu veya onu geçelim (cahilliğimi bağışlayın) eski sürüm bazı rpm paketlerini acmıyordu şimdi düşünüyorumda diğer linux işletim sistemlerinin rpm paketlerini açıp kuran bir program yokmu örneğin bir uygulama gördük diyelim bu uygulama mandrivanın rpm paketi diyelim bu paketi sanki mandrivaya kuruyormuş gibi rahatlıkla kursak olmazmı veya diğer işletim sistemlerinin paketlerini de açsa hepsini değil bir iki tanesini açsa güzel olmazmı ülkemizde bu işi veya dah fazlasını yapabilecek insalar olduğuna inanıyorum hepsini elin yabancısında beklemeyelim acaba bunları yapması çok muzor lütfen yanlış anlamayın bilgisiz kaldığım şeyleri yazıyorum beni bilgilendirirseniz sevinirim

Tilki kullanıcısının resmi

Tilki

sireno;
Hala geliştirilmesi devam ediyor olsa da Pardus altında pisi dışındaki paketlerin de yüklenmesine yönelik bir program var.Adı Hemenkur.Forumumuzda da var.Bir göz at.Sanırım hoşuna gidecek.

seller kullanıcısının resmi

seller

sireno wrote:
...merak ediyorum linux için yeni uygulamalar çıkıyor bunları pardus`a konula mıyormu örneğin bu adreste linux için yeni bir uygulama çıktığını söylüyor: http://www.teknoloji-haber.net/helix-player-ve-realplayer-artik-linux-uzerinde.html vede wine`den daha iyi bir emülatör program yokmu veya...

Pisi paket depolarında Real Player bulunuyor olmalı, zaten Linux'da çalışan popüler uygulamalar içinde Pisi lenmemiş olanlar yok denecek kadar azdır.
Pisi paketi yapılmamış ama kodları açık olan uygulamaları Pardus'a kurmak için en geçerli yol kaynak koddan kurmaktır; http://tr.pardus-wiki.org/Kaynak_kodundan_derlemek . Yanlız kaynak koddan kurmak biraz zahmetli bir işlem. Kendi adıma söyleyeyim bu güne kadar kaynak koddan kurma ihtiyacı duyduğum hiç bir program olmadı.

Wine de ücretsiz öykünüm programları içinde en popüler olanıdır, diğer alternatifleri denemiş değilim. Zaten Wine'ye de kullanmıyorum.

MaviAteş wrote:
Yani Pardus geliştirici ekibi neden başkasının projesi olan GIMP 'i geliştirip PARDUS 'un içine koysun. Zaten böyle bir şeyi yapamaz. O yazılımın geliştirilmesi ve dağıtılması için haklarını koruyan lisans anlaşmaları var. (GNU/GPL gibi)

Burada bir yanlış anlaşılma var sanırım. Pardus geliştiricileri veya dışarıdan herhangi bir kimse Gimp yada bir başka özgür projeye katkıda bulunabilir, bulunurda örneğin hem Pardus hemde KDE geliştiricisi olan bir geliştiricimiz vardı...
Üstelik Linux dünyasında başkasının projesi gibi bir anlayışın ta yoktur. Hergün telaffuz ettiğimiz "özgür yalzılımlar" GNU/GPL vb. lisanslar ile lisanslandıkları için özgürdür ve herkes katkıda bulunabilir.

sireno

olay bu ya hepinizin ellerine sağlık tilki sendende allah razı olsun (hemen kuru ) şimdi inceleyeceğim tekrar kusuruma bakmayın tamamen bilgisisliğimdendir bazen sacma sapan sorular yazıyor olabilirim tamamen bilgisizliğimdendir yada anlatmak istediğim şeyi yazamamam dandır tekrar özür diliyorum :roll: :roll: