Forumlar > Pardus > Kurulum Sonrası (Pardus 2011.2 Sistemim Açılmıyor)
gabriç kullanıcısının resmi

gabriç

Pardus 2011.2 Sistemim Açılmıyor

Winzort ve Pardus 2011.2 nin kurulu oldugu bilgisayarımda, grub ekranından pardusu seçip ilerlediğimde Pardus açılış ekranı (yuvarlak sayacın döndüğü) göründükten sonra siyah ekrana geçiyor ve öylece kalıyor. Siyah ekran derken, bomboş bir siyah ekran. Herhangi bir komut satırı ya da yazı yok. BU aşamada hiçbir klavy hareketi işe yaramıyor. Adeta uyku modunda gibi.

Bu hata şöyle ortaya çıktı: Pardus kullanırken FF ve Paket yöneticisi açıktı. FF den internette gezinirken sistem dondu. Klavye de hangi tuşa bastıysam tepki vermedi. Bunun üzerine bilgisayarın Power düğmesine basarak bilgisayarı kapattım. Tekrar sistemi açtığımda ise siyah ekranda takılı kaldı. güvenli modda da açılmadı. bir ara, konsol ekranına geçerek startx komutuyla sistemi açabildm. Herhagi bir sorun yok gibiydi. Yeniden başlattım ancak yine siyah erkanda takılı kaldı.

Sistemim şuan açılmıyor. Çok ciddi bir sorun olduğunu zannetmiyorum; çünkü sadece sistemi güç düğmesinden kapattım başka bir şey yapmadım. Ayrıca, startx ile açınca gayet normal çalışıyor.

Ne yapabiliriz?

gabriç

Re: Pardus 2011.2 Sistemim Açılmıyor

PHoeniX wrote:
Eğer sorun kapatmadan sonra olduysa dosya sistemi zarar görmüştür büyük ihtimal... fsck düzeltecektir.

GRUB ekranında Pardus seçili iken "e" tuşuna basıp,

.....kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/sdaX ro satırına gelip (ki burada sizin disk /dev/sdxX yerine disk UID si de olabilir) ro (read only) yazısından sonra paremetleri silin. quiet slash gibi parametleri silin. "b" tuşana basıp boot ettirip devam edin (GRUB legancy için anlattım GRUB2 kullanıyor isen aşağında options kısmında tuşlara bakarsın)

böylece ön yükleme ekranında tüm uyarıları ve çıktıları görebileceksin varsa kaldığı yer ve hat buraya yazarsın

Benim açılış seçenekleri menümde şunlar yazıyor: root:UUID=e5490...4f sonrasında ise splash qiet vs şeyler.... 4f den sonrasını sildim. bakalım ne olacak.

gabriç

PHoeniX wrote:
Eğer sorun kapatmadan sonra olduysa dosya sistemi zarar görmüştür büyük ihtimal... fsck düzeltecektir.

GRUB ekranında Pardus seçili iken "e" tuşuna basıp,

.....kernel /boot/vmlinuz26 root=/dev/sdaX ro satırına gelip (ki burada sizin disk /dev/sdxX yerine disk UID si de olabilir) ro (read only) yazısından sonra paremetleri silin. quiet slash gibi parametleri silin. "b" tuşana basıp boot ettirip devam edin (GRUB legancy için anlattım GRUB2 kullanıyor isen aşağında options kısmında tuşlara bakarsın)

böylece ön yükleme ekranında tüm uyarıları ve çıktıları görebileceksin varsa kaldığı yer ve hat buraya yazarsın

dediğim yerleri silip enter dediğimde siyah ekranda birsürü yazı aktı aşağı doğru ve en son "... [sdd] Attached SCSI removable disk" kısmında kaldı. bu aşamadan sonra ise bir tuşa bastığımda "enter runlevel" yazıyor sürekli.

bir de fsck yı tüm diske mi uygulayaım yoksa sadece pardusun bulunduğu alana mı?

edit: düzelmeleri yapıp "b" tuşuna basınca boot olmuyor sadece sildiğim yere b harfini yazmış oluyorum.

PHoeniX kullanıcısının resmi

PHoeniX

Sisteme bağlı bir usb disk, yada usb bir aygıt varsa hepsini çıkarıp dene istersen "sdd" ye bakarsak sistemdeki 4. diski bağladım diyor. Belki hatalı bağlıyor katılıyordur.

fdisk -l çıktısını buraya yazarsan sana tam olarak komutları verebilirim. Yada çıktının sağ tarafında yazan Linux disklerini

fsck.ext4 -p /dev/sda1 (buraya Linux dosya sistemi gördüklerini birer birer tarat)

Enter Run Level kısmına gelirsek, bu arada sen CTRL - ALT - F1 diyeyince sisteme oturum açabilir musun eğer açabiliyorsan galiba grafiksel çalışma seviyesi olan 5 (Pardus da galiba grafiksel çoklu ortam 5 olsa gerek) e geçemiyor demektir. açtıktan sonra

dmesg | tail -20 diyerek gördüğün 20 satırda bir hata var mı ?

cat /var/log/syslog.log | less komutu bir syslog.log dosyasını inceyelip bir hata görüyor musun ?

Eğer sorun runlevel da ise bir sebepten dolayı çalışan runlevel altındaki servislerden birinde hata vardır bulursak çözeriz belki...

NOT.
Pardus üzerinde kendilerini geliştirdiği bir init sistemi vardı. Pardusçu arkadaşlar anlatırsa pardus üzerindeki init.... initin çalışmadığı servisi bulursak düzelir diye umuyuroum

gabriç

@Phoenix, en son fsck taramasından sonra (ilk yaptığım) şimdi artık ctrl alt f1 ile tty1 e ya da başka hiçbir şeye ulaşamıyorum. Sistemi güvenli kipte ya da normal açtığımda pardus 2011.2 dönen daire ekranında kalıyor ve hiçbir şeye tepki vermiyor.

Dediğin çıktıları, bir tane live usb ile almayı denyeceğim. kısa bir süre sonra yazarım.

PHoeniX

Live usb ile açarsan alacağın çıktılar birşey ifade etmez ama belki tekrar fsck.ext4 -p /dev/sd.. ile tekrar tüm bölümleri bir tarat istersen...

GRUB önyükleme ekranında quiet ve splash parametlerini silip tekrar açarsan bakalım hangi hatayı veriyor. Ne olup bittiğini görmek için iki parametreyi kaldırman gerekli

gabriç

Phoenix, açılış menüsünden splash ve quiet parametrelerini sildim (sadece onları sildim ama) ve enter deyip başlattım. Bu sefer şu kısmda takıldı: alabildiğim kadarıyla ekran görüntüsü şu (okuyabilirsin inşallah Smile )

kuftikufti kullanıcısının resmi

kuftikufti

Son kısmın üzerinde Ext4fs hatası gösteriyor. Sda3 kısmında probem var sanırım. @PHoeniX 'in belirttiği fsck komutunu sda3 için de uygulayın. inittab dosyasını bulamamış. Kart okuyucu, USB disk... Maşallah sistemde de olmayan yok. Smile

gabriç

kuftikufti wrote:

Son kısmın üzerinde Ext4fs hatası gösteriyor. Sda3 kısmında probem var sanırım. @PHoeniX 'in belirttiği fsck komutunu sda3 için de uygulayın. inittab dosyasını bulamamış. Kart okuyucu, USB disk... Maşallah sistemde de olmayan yok. Smile

Kuftikufti, ben de fsck ile boğuşuyordum şimdi. aynen, sda3 (pardusun olduğu bölüm bu arada) fsck ile çalıştırdım. düzeltildi dedi, daha sonra "-p ve -a olmadan komutu girin" dedi ben de öyle yaptım. bir sürü soru çıktı hepsine "e" deyip geçtim. bitirdi en son... hayır mı şer mi bakalım...

Laughing out loud Sorma... eski bir masaüstüne kurdum Pardus'u... üzerinde yok yok...

PHoeniX

Sorun ortaya çıktı... Kuftikufti dediği gibi iyi ihtimal dosya sisteminde kötü ihtimal disk in kendisinde sıkıntı var...

fsck düzeltmezse yeni kurulum yap yine aynı sıkıntıyı görürsen ya diskini değiştir yada usb disk üzerinde çalış... ki tavsiyem diskini değiştirmendir.

gabriç

Diskte sorun olabilr daha önce de bölümlemede sorun çıkartıyordu. Ama sorunluysa başta niçin kuruldu onu anlamadım.

fsck yı çalışan cd den başka deneme şansım yok. oradan olur diyorsanız öyle yapayım. (tekrardan)