Forumlar > Pardus > Kurulum Öncesi (Pardus 2011 ve Windows XP Kurmak)
komutano kullanıcısının resmi

komutano

Pardus 2011 ve Windows XP Kurmak

Merhabalar...

Ekran kartımı değiştirdiğimden beri pardus'un önceki versiyonunu çalıştıramıyordum. Bu nedenle biraz uzak kalsam da eksikliğini çok hissediyorum. Bir ümitle bu yeni versiyonda Pardus'u tekrar çalıştırabileceğimi umuyorum.

Forumda nedense P2011 ve XP konulu bir başlık bulamadım. Bu nedenle konuyu ben açayım dedim. Şimdi öncelikle Pardus'u mu kurmalıyım yoksa windows'u mu? Sonrasında grub ekranında windows'u seçili kılmak ve Pardus 2011'i çalıştıramıyorsam silmeyi istiyorum. Pardus için 40gb'lık bir alan ayıracağım.

Rica etsem bana şu işlemi üstünkörü bir hatırlatır mısınız? Unutmuştum gerçekten...

Teşekkürler...

baDibere kullanıcısının resmi

baDibere

Re: Pardus 2011 ve Windows XP Kurmak

Pardus'u sonra kurmanız sizi daha az uğraştıracaktır. Kurduktan sonra diğer işlemlere bakalım dilerseniz.

komutano

Tamam o zaman Smile Yedeklemelerim halen sürüyor...

komutano

Merhabalar...
Windows'u kurdum, önceden olusturduğum 25gb'lık alana pardusu yüklemek için dvd'yi taktım fakat 25gb lık bölüme yüklemeyi nasıl yapacağımı pek anlayamadım. Eskisi gibi değil disk bölümleme ve diskleri seçme kısmı. tam amlamadım açıkçası. Mevcut kısmı pardusa uygun formatta biçimlendirerek yüklemeyi başlatmak için hangi yönergeyi uygulamak lazım? Bir yandan da pardus yardım metinlerini okuyorum gerçi ama windows kısmının silinmemesi için bilinmesi gereken bir şey varsa söylerseniz sevinirim. Teşekkürler.

Boş alanı kullan dediğimde NFTS olan boş alanı bulamıyor. Sad

baDibere

Boş alan dediğinizde "biçimlendirilmemiş" alanı arar. Yani o boş olarak ayarladığınız yerin biçimlendirilmemiş olması gerekiyor.

kuftikufti kullanıcısının resmi

kuftikufti

Kurulum belgesine buradan ulaşabilirsiniz. Disk bölümleme kısmında eğer iki sabit diskiniz varsa (fiziksel olarak iki diskiniz varsa, bölüm değil), YALI birini seçmenizi isteyecek. Eğer sisteminizde tek disk varsa bu seçim ekranı önünüze gelmez. Seçtiğiniz diskin bölümlerini görüntülediğiniz zaman dosya türlerine bakın. XP, NTFS olan bölümlerden birindedir. Eğer karıştırabileceğinizi düşünüyorsanız, winzorttan, Pardus'u kuracağınız bölümü FAT biçiminde biçimlendirin. Disk bölümlendirme kısmından, "Kendi düzenini yarat" seçneğini seçin. Pardus'u kuracağı bölümü göterirken de bu FAT bölümünü gösterin. YALI zaten orayı ext4 biçiminde tekrar biçimlendirecektir.

komutano

kuftikufti wrote:
... XP, NTFS olan bölümlerden birindedir. Eğer karıştırabileceğinizi düşünüyorsanız, winzorttan, Pardus'u kuracağınız bölümü FAT biçiminde biçimlendirin. Disk bölümlendirme kısmından, "Kendi düzenini yarat" seçneğini seçin. Pardus'u kuracağı bölümü göterirken de bu FAT bölümünü gösterin. YALI zaten orayı ext4 biçiminde tekrar biçimlendirecektir.

Tamam dediğiniz gibi kendi düzenini yarat dedim. Aşağıdaki gibi bir görüntü çıktı.

Ben Pardus'u sda2'ye kurmak kurmak istiyorum. Şimdi ne yapmam lazım? Oradaki "Oluştur, Düzenle, Sil" butonlarından hiçbir şey anlamadım. Bir tek Sıfırla'yı anladım ki bunun sayesinde windoz hala çökmedi Smile

sda2'ye bunu kurmak için hangi yol izlenmeli? Gerçekten de anlamadım. Hani windows kurulu olmasa diskler boş olsa deneme yanılmayla bulurdum da şimdi korkuyorum denemelerden.

kuftikufti kullanıcısının resmi

kuftikufti

En azındn winzortun VFAT ile biçimlendirilmiş sda2'de olmadığını biliyoruz. Smile
sda2'nin altındaki vfat kısmını seçerek, Düzenle deyin. Kullan kısmını "/index.html" olarak seçin. "Biçimlendir" kısmını doldurarak, ext4'ü seçili olarak bırakın. sda2'nin yanındaki Bağlama noktası altında / işareti; biçimlendir'in altında da bir onay işareti çıktıysa "İleri" diyerek devam edin. GRUB kurmada da Gelişmiş ayarlardan "İlk sektörü kullan" kısmını seçin.

komutano

kuftikufti wrote:
En azındn winzortun VFAT ile biçimlendirilmiş sda2'de olmadığını biliyoruz. Smile
sda2'nin altındaki vfat kısmını seçerek, Düzenle deyin. Kullan kısmını "/index.html" olarak seçin. "Biçimlendir" kısmını doldurarak, ext4'ü seçili olarak bırakın. sda2'nin yanındaki Bağlama noktası altında / işareti; biçimlendir'in altında da bir onay işareti çıktıysa "İleri" diyerek devam edin. GRUB kurmada da Gelişmiş ayarlardan "İlk sektörü kullan" kısmını seçin.

Laughing out loud Evet teşekkür ederim, kurdum. Ve ekran kartımı değiştirdiğim günden beri nihayet pardus kullanabiliyorum. 2009'u bile kullanamıyordum bu kart yüzünden. Neyse ki vaktiyle hata kaydını açmıştım da benim kartıma göre de bir güzellik yapmış olmalılar Laughing out loud

Tekrar teşekkürler. Hemen bir şeyler denemeliyim Laughing out loud

baDibere

Çözüldü olarak işaretliyorum. Geçmiş olsun.