2008 Kurum CD'sini Yazdım. Doğru Yazıp Yazmadığı mı Nasıl?
Arkadaşar ben de 2008 Pardus'a geçmek istiyorum. Pardus 2007'nin acemi kullanıcısıyım. Pardus CD'si nasıl yazılır? denilen yerden hem ImgBurgnin'le hem de Nero ile Wiki'de anlatıldığı gibi Pardus 2008'i CD'ye yazdım. (Daha doğrusu yazmaya çalıştım)
1. Orada şunlar vardı,
--------------------------------------------------------------------------------
Üst düzey dizinine
01/30/2009 10:39 262 BENIOKU
01/30/2009 10:39 730,726,400 Pardus-2008.2-Canis-aureus-International.iso
01/30/2009 10:39 79 Pardus-2008.2-Canis-aureus-International.iso.md5sum
01/30/2009 10:39 87 Pardus-2008.2-Canis-aureus-International.iso.sha1sum
01/31/2009 01:40 55,987 Pardus-2008.2-Canis-aureus-International.iso.torrent
01/30/2009 10:39 729,671,680 Pardus-2008.2-Canis-aureus.iso
01/30/2009 10:39 65 Pardus-2008.2-Canis-aureus.iso.md5sum
01/30/2009 10:39 73 Pardus-2008.2-Canis-aureus.iso.sha1sum
01/31/2009 01:39 55,893 Pardus-2008.2-Canis-aureus.iso.torrent
01/30/2009 10:39 269 README
01/30/2009 10:39 Dizin xdelta
Ben;
01/30/2009 10:39 729,671,680 Pardus -2008.23-Canis-aureus.iso
'yu bilgisayarıma indirdirdim. Doğru programı mı indirdim?
2. img ile yazarken değil ama nero ile yazarken "değişiklikler uyuşmuyor" ya da buna benzer bir şey yazdı. Şıklarda "Değiştir ve Geç" ti ben geçi işaretledim.
3. Ben Kurulan CD 2008.2 yi yazabilmiş miyim? Yazmışsam yüklemeden önce doğru yazıp yazmadığı mı nasıl kontrol edebilirim?
Vereceğiniz cevaplara şimdiden teşekkür ederim.
- 332 okunma

asenler
Re: 2008 Kurum CD'sini Yazdım. Doğru Yazıp Yazmadığı mı Nasıl?
http://tr.pardus-wiki.org/Windows_ortam%C4%B1nda_Pardus_Kurulum_CD%27si_olu%C5%9Fturmak
baDibere
1) Doğru olanı indirdiniz.
2) Pek olumlu bakmadım bu duruma.
3) CD ile başlatınca CD Doğrulamasını Yap diye bir seçenek var. Oradan bakabilirsiniz. Ayrıca indirdiğiniz iso dosyasının md5sum değerini kontrol ederek iso dosyasının da düzgün inip inmediğini sınayabilirsiniz.
warpalawas
Sayın baDibere,
yanıtınız için çok teşekkürler. İkinci maddede yazdığınız şeyi anlayamadım. Olumlu bakmadığınız olay; Nero ile yazmamsa eğer onu CD'yi garantilemek için yazdım.
Üçüncü maddede dediğinizi de pek anlamadım. (Kusura bakmayın benim Software konusunda bildim çok sınırlı. Bunu daha önceleri de belirtmiştim.) Ben CD'yi takınca otomatik olarak kurulum yapacağını düşündüğümden bu işlemi yapmadım. Olur ya yanlış bir şey yaparım bilgilerim gider. Çünkü işim dolayısıyla şu sıralar bilgisayara ve oradaki verilerime çok ihtiyacım var.
Şu anda bilgisayara çok ihtiyacım olduğundan bu işi 1-2 hafta erteleyeceğim. Yani 2008 Pardus'u kurma işini demek istedim. O zaman detaylı bilgiye ihtiyacım olursa tekrar size yazarım. 4 günlüğüne başka bir yere gitmek zorundayım döndüğümde tekrara yazacağım.
Selam ve saygılarımla.
egitimist
Önemli bilgilerinizi yedeklemeden kurulum yapmanızı önermem. KDE 4.2 Live cd edinip live olarak (diske kurmadan) sistemi tanımaya çalışmanız son derece faydalı olacaktır.
warpalawas
Tekrar merhaba arkadaşlar,
evet işlerimi bitirdim ve Pardus 2008'e geçmek için yardımlarınızı bekliyorum. Fakat bugün Pardus 2008'i yüklemeden önce biraz araştırma yaparken gördüm ki Pardus 2009'un çıktığından bahsediliyor.
Neyse. Yukarıda yazdığım gibi iki defa Pardus 2008 Kurulan CD yazdım ama bugün bu işle uğraşırken gördüm ki bu CD'lerle hiç bir şey yapamadım.
1. Bilgisayarı kesinlikle CD'den başlatamadım. Bios'taki boot ayarlarını ne kadar değiştirdiysem de bilgisayar her defasında hard diskten başladı (benim oluşturduğum CD'ler bozuktur diye Türkiye'deyken bir derginin verdiği 2007 Pardus CD'si ile de denedim ama nafile yine de bilgisayarı CD'den bir türlü başlatamadım.
2. Bilgisayarı açtığımda bu CD'leri bilgisayara taktığımda Türkiye'den getirdiğim orijinal CD hariç diğer kendi yazdığım CD'nin içeriği görünmüyor.
Şöyle bir şey yazıyor."mount: block device /dev/hdd is write-protected, mounting read-only mount: Not a directory"
Sanırım ben CD'yi tam yazamadım herhalde.
baDibere
[wiki]Pardus CD'si Yazmak[/wiki] yazısındaki yönergeleri izlerseniz doğru cd nasıl yazılı öğrenebilirsiniz. Ayrıca BIOS'tan açılış seçeneklerinde CD'yi ilk sıraya taşımanız gerekecek.
warpalawas
Arkadaşım yanıtınız için teşekkürler,
fakat üstteki yazımda da belirttiğim gibi Bios'ta her şeyi denedim cd'yi de ilk sıraya getirdim, disketi de, hard diski de. Ayrıca belirttiğim gibi, orijinal Pardus 2007 CD'sini dahi takarak denedim ama bir türlü CD'den açılış yapamadım.
purak
Orjinal Pardus 2007 CD'si dediğiniz şey, ISO'yu içeren bir dergi CD'si olmasın? Ayrıca Pardus 2007, hatırladığım kadarıyla açılış için GRUB kullanıyor. Yani eski bilgisayarların BIOS'ları ile problem çıkarabilir. Acaba bilgisayarınız çok mu eski?
Pardus 2008 ISO'sunu da verilen klavuzdaki gibi yazdırırsanız problem olmaması lazım.
warpalawas
Evet dediğiniz gibi orijinal derken bir dergi ile verilen CD demek istemiştim.
Vallahi arkadaşlar şu aşağıdaki adresten CD yi iki programla da (nero ve imgburn) yazdım. Denileni harfiyen yapmaya çalıştım. Tabi ki hata yapmış olabilirim.
ozgurlukicin.com/ia/pardus-2008-cdsi-yazmak/
bir de artık yeniden CD yazmak zorunda olursam bunu Windows ile yazma şansım yok Winwows'um çöktü. Eğer yazacaksam buradan, Pardus 2007 ile yazmak zorundayım. Bu konuda bir adres verebilir misiniz?
Diğer sorunuz olan bilgisayarımın eski olup olmadığı konusunda ise ancak bilgisayarım hakkında size bilgi verebilirim -bir acemi olarak- bu konuda pek bilgim yok sizler değerlendirirseniz memnun olurum.
Bilgisayarım; Dell, n series yazıyor. ayrıca şunları da Sistemden kopyaladım
Bir de; toplam bellek 1 GB yazıyor. Umarım bu bilgiler sizlere bir fikir verebilir.
BaDibere arkadaşımızın verdiği adreste GNu/Linux'la yazılabileceği belirtilmiş ama anlamadığım orada DVD seçeneğinin seçilmesi gerektiği belirtilmiş.
baDibere
Yanlışlıkla yazdım. Düzeltiyorum.